Als je door ziekte iets anders kunt gaan kiezen

Als je door ziekte iets anders moet gaan kiezen!

Afgelopen week heb ik een aantal gesprekken gehad met mensen die langdurig ziek zijn. Natuurlijk kies je niet zelf ervoor om ziek te zijn. Een ziekte overkomt je met als gevolg dat je ermee moet zien te dealen. Het gaat daarbij makkelijker als je het kunt accepteren dat de ziekte er is en mag zijn. Dit proces gaat niet altijd even soepel en verschilt van mens tot mens. Als je door ziekte iets anders moet gaan kiezen!

Als je je huidige baan niet meer kunt doen, omdat je langdurig ziek bent, dan komt na ongeveer 1 jaar en negen maanden de aanvraag voor de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) binnen. Vanuit het UWV wordt deze verstuurd. Tot die tijd heb je de mogelijkheid om terug te komen in je eigen werk bij je eigen werkgever. Daarnaast als dit niet lukt, heb je de mogelijkheid om via een loopbaanbureau een tweede spoor te volgen. Dit houdt in dat je kunt gaan onderzoek of je ander werk kunt en wilt gaan doen bij een andere werkgever.

Afscheid nemen van je oude baan

Intensieve gesprekken gaan hieraan vooraf. Door je ziekte en re-integratie in ander werk, neem je als het ware stapje voor stapje afscheid van je oude baan. Het feit dat je je functie niet meer kunt uitvoeren vanwege je ziekte is een heftig proces. Gelijktijdig wordt je door je huidige werkgever en de wetgeving Wet verbetering Poortwachter min of meer gedwongen om een andere keuze te maken. Daarbij staat voorop: ‘Wat kan je nog wel?’ En welke ander passies heb je nog meer?

Ondanks dit heftige proces kan er ook iets moois ontstaan. Iets anders waar je weer energie van krijgt. Op een ander niveau, nieuwe ervaringen opdoen en nieuwe mensen ontmoeten. Als het je lukt om je blik en je hart weer open te zetten hiervoor, lukt het meestal ook om weer een nieuwe baan te vinden die bij je past. Zelf ken ik diverse mensen, waarbij dat is gelukt.

Als je door ziekte iets anders moet gaan kiezen, maar je komt er niet uit. Of je blijft ongewild hangen in oude patronen, slachtoffergedrag enz. maak dan een afspraak voor een provocatieve sessie.

Door provocatief coachen gaat het schuren in je hoofd en raak je in verwarring. Hierdoor kom je tot een andere kijk op je probleem en ga je opzoek naar de oplossing.

Maak hier een afspraak voor een provocatieve sessie

Dit vind je misschien ook leuk...