Als je niet durft, maar toch doet?

Vroeger toen ik een klein meisje was, zat ik op zwemles. Ik durfde niet van de hoge duikplank af te springen. Het was hoog en eng om de trap op te klimmen. Laat staan om er van af te springen in het diepste gedeelte van het zwembad. Daarbij kwam dat ik nog niet zo goed kon zwemmen. Naar mate ik meer lessen had gehad en mijn zwemdiploma had gehaald was de hoge duikplank nog steeds erg hoog! En ondanks dat ik eigenlijk niet durfde, waagde ik mijn eerst sprong. Wat een ervaring was dat! Proestend en driftig watertrappelen kwam ik boven. Ik had het gedaan. Zelfs nu, jaren later weet ik wat voor een geweldig gevoel die sprong mij gaf. Ik durfde van de hoge duikplank af te springen. Als je niet durft, maar toch doet?

In mijn werk als hr-adviseur ben ik heel wat mensen tegen gekomen die de sprong niet durfde te wagen. Ze bleven hangen in hun werk. Meestal deden ze taken en werkzaamheden waar ze al lang uitgegroeid waren. Soms is het gewoon erg fijn om te weten waar je aan toe bent. Je krijgt een mooi salaris, het aantal uur dat je werkt in de week is goed af te stemmen met je man en de gezamenlijke zorg voor de kinderen, maar……..diep van binnen weet je dat je meer wilt. Sterker nog, je weet ook dat je meer kunt.

Schrijf je eigen vacature!

Wat je kunt doen, als je niet durft, maar mogelijk toch wilt, is om op onderzoek uit te gaan. Je hoeft natuurlijk niet meteen de eerste de beste nieuwe baan aan te nemen. Deze nieuwe baan hoeft ook niet volgende week te zijn. Echter je kunt eerst je talenten in kaart brengen. Onderzoek wat je kernwaarden zijn. Welke functie of welke taken passen bij jou? Om vervolgens te kijken welk bedrijf spreekt je het meeste aan. Mijn tip is om je eigen vacaturetekst te schrijven. Waar moet jouw ideale baan aan voldoen? Schrijf het op, dat maakt het zoeken makkelijker.

Soms is het op zoek gaan naar een nieuwe baan een lastige en spannende klus. Als je enorm twijfelt of je de stap naar een nieuwe baan wel durft te zetten of als je er niet uitkomt met je onderzoek, dan kun je wel een steuntje in de rug gebruiken. Een aantal gesprekken met een coach kunnen dan van grote waarde zijn en geven je meer duidelijkheid. Om een beter beeld te krijgen van je ontwikkelmogelijkheden en meer inzicht in je zelf, kun je een persoonlijke ontwikkeltest maken. Zelf heb ik een aantal jaar geleden een Lumina Spark persoonlijkheidstest gedaan. Deze gaf me veel inzicht in mezelf en mijn mogelijkheden.

Zoek hulp om te ontdekken wat je wilt

Wil jij niet blijven hangen in je huidige functie? Heb je hulp nodig bij je onderzoek om te ontdekken wat je wilt? Of wil jij ook een persoonlijke ontwikkeltest maken met als resultaat een Lumina Spark profiel? Als je niet durft, maar toch wilt doen?

Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek!

Als je niet durft, maar toch doet? Coaching bij Dees

Dit vind je misschien ook leuk...