Moe van je zelf, heb jij ook last van oud zeer?

Moe van jezelf? Heb jij last van oud zeer?

Kun jij ook uren vertellen over iets dat je dwars zit? Word je dan ook moe van jezelf? Heb jij last van oud zeer? En als je aan het vertellen bent, heb je dan nog verbinding met de ander Of merk je dat je harder gaat praten, met je handen gaat bewegen en af en toe met je voet op de grond stampt? Dit alles om de aandacht van de ander vast te houden? Of op te eisen zodat de ander naar je luistert?

Soms heb je van die situaties die je dwars zitten en lang in je hoofd blijven hangen. Het lijkt wel of je er niet meer van af komt. Je kunt erover blijven praten. Bijvoorbeeld over je werk of over je kinderen. Maar wat als de ander jouw verhaal al een paar keer heeft gehoord? De ander is waarschijnlijk zo beleefd om nog een keer naar je verhaal te luisteren al is het met een half oor. Zelf merk je meestal wel dat de aandacht van de ander aan het verslappen is, terwijl je je verhaal verteld. Het moet er nu eenmaal uit. Het zit je hoog en voor je het weet, begin je voor de zoveelste keer weer met je verhaal.

Oud zeer

Vorige week was er een coachee die last had van heel veel oud zeer. Ze zat op haar stokpaardjes. Veel stokpaardjes. Keer op keer kwamen de verhalen terug op haar vorige werkgevers. Wat deze werkgevers allemaal hadden gedaan en vooral wat ze juist niet hadden gedaan. Ondanks dat ik haar probeerde te onderbreken met een vraag, praatte ze gewoon door net zolang, totdat alles er uit was. De opgedane ervaringen bij deze werkgevers zat de coachee duidelijk nog steeds dwars. Ze bleef de verhalen keer op keer te vertellen en daarmee bleef ze hangen in het verleden. Als gevolg hiervan kwam ze niet in beweging en niet verder in haar leven.

Toen de coachee klaar was met haar verhaal maakte ik de opmerking dat ze de stokpaardjes nu op stal mocht zetten. De paardjes hadden genoeg aandacht, liefde en eten van haar gekregen. Ze mochten naar de stal. Al provocerend en heel overduidelijk, gapend gaf ik aan dat het echt heel saai werd om elke keer naar haar verhalen te moeten luisteren. Slaapverwekkend en heel vermoeiend. Als ze het verhaal nog een keer zou vertellen, zou ik mijn wekker moeten zetten om weer wakker te worden. Het was tijd dat de stokpaardjes naar de stal werden gebracht.

Daarna was het stil. De coachee keek voor haar uit en zuchtte een keer. Ik wachtte af wat ze zou gaan zeggen. ‘Het zijn inderdaad mijn stokpaardjes’, zei ze. ‘Ik blijf de verhalen vertellen, dat vind ik ook fijn om te doen. Echter ik merk ook dat mijn vriendinnen alleen nog een beetje hummen. Echt luisteren doen ze niet meer. Ze moeten op stal, ik ga mijn stokpaardjes op stal zetten.’

Bewust worden

Heb jij last van oud zeer? Kun jij tot het vervelendst toe over iets vertellen, waarbij andere opmerken dat ze het verhaal al een keer gehoord hebben? Wil jij je bewust worden wat je heeft geraakt in het verleden en wil jij je stokpaardjes loslaten?

Maak een afspraak voor een provocatief gesprek! Komt uit je comfortzone en reken af met je oud zeer en je stokpaardjes!

Dit vind je misschien ook leuk...